неділю, 7 квітня 2024 р.

Ісламізація РФ

 Ісламізація РФ

 
Москва мусульманська
  Наразі РФ проходить складний шлях ісламізації. Вплив цього процесу позначиться на політичній, економічній та соціокультурній ситуації в імперії та за її межами.
  
Іслам посідає друге, після православія, місце в релігійному житті РФ, і його вплив постійно зростає. Один із ключових чинників – зростання чисельності мусульманського населення через вищу народжуваність та міграцію з регіонів, де іслам домінує.

Демографічні тенденції РФ

  Депопуляція населення Росії – стала тенденція. Падіння народжуваності стосується насамперед популяції «русских». Згідно офіційної статистики сумарний коефіцієнт народжуваності РФ у 2019 році становив 1,5 дитину на жінку. Цей показник нагадує «середню температуру хворих по лікарні».
  У регіонах, які вважають питомо московськими, його значення менші. Наприклад, на Смоленщині показник дорівнює 1,13, у Тульській області – 1,22. Пригадаємо, що для мінімального відтворення етносу, цей коефіцієнт повинен набувати значення не менше за 2,1.
  За оцінками експертів чисельність московства щорічно скорочується на 1 мільйон осіб. За збереження тенденції та території імперії, чисельність московитів за 30 років скоротиться на 30 мільйонів осіб, тобто, щонайменше на чверть від їх теперішньої кількості. І це без урахування втрат на війні з Україною.
  Натомість, в регіонах РФ з традиційно мусульманським населенням: Дагестані, Інгушетії, Чечні, де питома вага мусульман перевищує 95%, спостерігається природне зростання чисельності населення.
  Якщо звернутися до даних переписів, простежується чітка тенденція. Чисельність народів, які традиційно вважають мусульманськими становила: у 1959 році – 7 мільйонів осіб (6 % населення РСФСР), 1970 – 9 мільйонів (7 %), 1989 – 12 мільйонів (8 %), у 2002 – 15 мільйонів (10 % населення РФ). За експертними оцінками на початок 2023 року кількість мусульман РФ становить не менше 20 мільйонів осіб (15 %). При цьому спостерігається зниження загальної чисельності населення, якому вельми сприяють Збройні сили України.
Паростки майбутнього РФ
  За умов збереження тенденції, якщо у 2050 році кількість населення РФ зменшиться до 110 мільйонів, чисельність мусульман становитиме не менше 30 мільйонів, тобто 27%. І це без урахування масового притоку мігрантів з ісламських країн.
  Наразі, через депопуляцію населення, РФ відчуває величезну потребу в залученні значних обсягів робітничої сили з-за кордону. Більшість мігрантів походять з мусульманських країн, насамперед Центральної Азії. За відсутності офіційної статистики їх чисельність важко оцінити, але за різними підрахунками, лише в Москві працює від одного до двох мільйонів нелегальних мігрантів. І це не заробітчани з України, яких там було доволі ще років двадцять тому.
  Зростання населення мусульманських регіонів, посилене міграцією з країн, що сповідують іслам, поза будь якими сумнівами змінять етнічну ситуацію в імперії. За різними експертними оцінками, у середині теперішнього століття, кількість мусульман на території РФ, становитиме від 45% до 80%.
Пророчі кадри з художнього фільму "Старий Хоттабич". СССР, Ленфільм, 1956 р.
  Врахуємо, що йдеться лише про представників народів, що традиційно сповідують іслам. Але мусульманська спільнота РФ зростає за рахунок ще й інших чинників.

Прочинене вікно Овертона

  Наразі іслам поширюється не тільки серед «исконно-посконного» московства, але й серед інших, до того неісламських, поневолених Москвою народів. Ісламізація відбувається за принципом вікна Овертона, який спрощено можна висловити московським прислів’ям: «коготок увяз, всей птичке пропасть».
  Подібні явища, коли надзвичайно активна меншість нав’язує більшості суспільства власні цінності та порядок денний, можна спостерігати протягом усієї людської історії, в різних суспільствах. Пригадайте історію виникнення та поширення буддизму, християнства чи ісламу. Або сучасні приклади активного лобіювання інтересів гомосексуалістів в країнах Заходу, чи поступове підпорядкування політичного курсу Польщі забаганкам польських фермерів. Або, як рух за рівні права чорношкірих американців очолюваний Мартіном Лютером Кінгом переріс в Black Lives Matter (BLM).
  Ісламізація, тобто посилення впливу ісламу в різних царинах суспільного і державного життя як РФ, так і в країнах ЄС, відбувається за схожим сценарієм. Процес починається зі здавалося б незначних поступок, поки не завершується заміною традиційної культури ісламською. При цьому попередні поступки виступають у ролі аргументів для подальших змін, та зростання їх інтенсивності.
  Зазвичай все починається із закликів до толерантності: погодитися збудувати мечеть на території не мусульманської громади, чи дозволити носіння паранджі чи хіджабу в закладах освіти та офіційних установах. Для прикладу: в 1985 році в усьому СССР налічувалося 70 мечетей, зараз їх тільки на РФ близько 7 тисяч, а кількість медресе мінімум у півтора рази перевищує наявні семінарії.
Мечеть у Новому Уренгої
  Наступний крок: вимога прибрати національну чи неісламську релігійну символіку в публічних місцях, щоб не ображати почуття віруючих інших конфесій. Потім процес набирає обертів: відбувається ісламізація їжі, оскільки невіруючі у виборі їжі послуговуються переважно власним смаком, а мусульманин може споживати лише халяльні харчі.
  Запроваджується «ісламський банкінг», тобто діяльність банків відбувається в суворій відповідності нормам ісламу. Державні символи зазнають ісламського впливу, мусульманські свята починають відзначати на національному рівні. Вплив ісламу поширюється не тільки на функціонування державних інститутів, а й на весь ритм суспільного життя.
  Зі зростанням кількості мусульман поширюється вплив судів, що працюють за нормами шаріату. Поступово їх вплив виходить за межі мусульманських громад, і починає змінювати правову систему країни, що їх прихистила. Як тільки кількість мусульман сягає критичної позначки, влада країна мусить рахуватися з ними, й змінювати законодавство.
  Після цього, спираючись на державні закони, мусульманська спільнота починає нав’язувати суспільству свої норми. Наприклад, переслідувати жінок у коротких спідницях, чи людей, які вживають алкоголь.
Жінки в паранджах
  Якщо процес сягнув цієї точки, вірогідність ісламізації стає практично незворотною. Зазвичай, з різних міркувань, влада не заважає подібній діяльності. Натомість, мусульманське населення визнає лише власних провідників, і в кращому разі, байдуже ставиться до політичної влади «невірних».
  Далі активна меншість бере гору над пасивною меншістю. Щоб переконатися в цьому згадаємо, як християни з гнаної меншості перетворилися на провідну верству Давнього Риму, або перемогу невеличкої, але згуртованої зграї Леніна над Російською імперією.

Наслідки

  Безумовно, мусульманське відродження сприятиме посиленню визвольної боротьби поневолених Москвою народів, що сповідують іслам. Тенденція чітко простежується у боротьбі чеченців за незалежність Чеченської Республіки Ічкерія. Поза сумнівом, й інші мусульманські народи у боротьбі за волю своїх країн поруч із національним стягом підіймуть зелений прапор ісламу.
  З іншого боку, посилення ролі ісламу в імперії, спонукатиме неісламські народи, наприклад калмиків, захищати власну традиційну культуру шляхом створення незалежних національних держав.
  На тлі погіршення взаємин із Заходом, невдоволення балансом торгівлі з Індією та Китаєм, кремлівський режим шукатиме розради в ісламському світі Близького Сходу та Африки. Співпраця РФ з фундаменталістами Ірану та афганським Талібаном, московська експансія в Африку та Сирію, лише перші ластівки, які провіщають майбутні зміни політичного курсу.
Переговори за круглим столом делегації Талібану з представниками МЗС РФ на чолі С. Лавровим
  На «исконно-посконной» території Московії, численні мусульманські мігранти змінять ситуацію докорінно. Створена в XIX столітті «великая российская культура», відтоді і дотепер, була культурою невеличкого прошарку так званої московської «інтелігенції». Яка завжди усвідомлювала, наскільки далека вона від «кондового российского народа».
  І сьогодні, більшість московства, в кращому разі щось чула про Толстого, Достоєвського чи Карамзіна, але ніколи їх не читала. Те, що світ зве «великой российской культурой» чуже і не зрозуміле багатьом «русским». Тюрки чи пуштуни, які допоможуть Московії подолати демографічну кризу, до Пушкіна чи Лермонтова ставитимуться мінімум байдуже, якщо взагалі хоч щось знатимуть про їх існування.
  Зіткнення войовничої ідеології ісламу з традиційною московською ксенофобією, посилену «духовными скрепами» та відчуттям вищості щодо всіх колись поневолених народів, обіцяє багато гострих моментів і цікавих поворотів сюжету новітньої історії Московії.
  Наближається час здійснення мрії класиків євразійства, коли ісламізація поверне Московщину до історичних джерел традиційних ординських цінностей.


Сайт містить унікальні тексти, кожен з яких уперше був оприлюднений саме тут. Бажаєте читати нові статті першим? Натисніть на дзвоник розташований в правому нижньому кутку монітора! 

1 коментар: