неділю, 26 листопада 2023 р.

Індіра Ганді – агент КГБ «Вано»

 Індіра Ганді – агент КГБ «Вано»

 
Індіра Ганді та В. Згурський на Хрещатику в Києві, 1982 р.
  У сімдесяті роки минулого століття КГБ СССР створив в Індії потужну агентурну мережу, до якої належало багато регіональних лідерів, ЗМІ та міністрів на чолі з прем’єром Індірою Ганді.
  Ця інформація набула широкого розголосу завдяки архіву Митрохіна, оприлюдненого в співпраці з журналістом Крістофером Ендрю. Докладніше про це джерело розповідається в статті «Сальвадор Альєнде: життя і смерть агента КГБ».
  Інформація вважається вірогідною, якщо її містять мінімум два незалежні одне від одного джерела. Факти про співпрацю Ганді з КГБ підтвердив колишній перший заступник Голови Совєта міністрів РФ, голова міжвідомчої комісії з розсекречування документів КПСС М. Полторанін у своїй книзі «Власть в тротиловом эквиваленте. Наследие царя Бориса» — М.: Алгоритм, 2010.
  Оскільки архіви КГБ досі не оприлюдненні, за словами Полтораніна, щоб не зашкодити колишній і діючій московській агентурі, цих двох джерел достатньо, аби вважати Індіру Ганді щонайменше агентом впливу Кремля. Утім, судіть самі.

Офіційна діяльність: коротка довідка

  Ганді двічі обіймала посаду прем’єр міністра Індії: з 1966 по 1977 та в 1980 – 1984 роках. Протягом життя 9 разів навідувалася до СССР. Вперше – у 1953 році, в складі делегації прем’єр-міністра Індії Джавахарлала Неру, в якості особистого секретаря батька. Тоді нею і зацікавився КГБ, як особою здатною впливати на батька Неру.
Секретар ЦК КПУ В. Щербицький зустрічає Індіру Ганді в Києві, 1982 р.
  Під час першого перебування на посаді прем’єра Індіра Ганді провела націоналізацію банків, ініціювала виділення землі для безземельних селян.
  Через війну з Пакистаном в Індії стрімко погіршилася економічна ситуація, в країні почалися заворушення.
  У 1975 році Верховний суд штату Уттар-Прадеш в Аллахабаді визнав Індіру Ганді винною в порушенні виборчого законодавства на виборах 1971 року, і ухвалив рішення відправити її у відставку із забороною займатися політичною діяльністю протягом шести років.
  Ганді проігнорувала рішення суду, і щоб утримати владу запровадила в країні надзвичайний стан, посилаючись на 352 статтю Конституції Індії. Під час дії надзвичайного стану Ганді закрила всі опозиційні ЗМІ, обмежила політичні свободи, запровадила примусову стерилізацію задля стримування зростання населення. Під час її урядування жодна дія зовнішньої політики Індії не суперечили генеральному курсу КПСС.
  У 1977 році вона неадекватно оцінила власну популярність, і оголосила проведення виборів, які програла. Під час перебування в опозиції, за звинуваченнями в корупції родину Ганді двічі заарештовували.
  У 1980 році Індіра повернулася до влади. У 1984 загинула від рук власної охорони, які стратили її на знак помсти за різанину сикхів влаштовану під час штурму головної сикхської святині Золотого храму в Амрітсарі.

Агент «Вано»

  КГБ почало розробляти Індіру Ганді в середині 50-х років минулого століття. В якості першого «подарунку» вона отримала в 1955 році шубу цінного хутра «с барского плеча» московсько-більшовицької спецслужби.
  У 60-ті роки Москва заходилася фінансувати участь партії Ганді у виборчих перегонах. Після розламу в партії Індійський національний конгрес в 1970 році, Москва підтримала Ганді та її прихильників.
  Корупція в країні набула нечуваного розмаху. До оселі Ганді КГБ передавав готівку валізами. При цьому агент Індіра (КГБ надало їй псевдо «Вано»), що начебто відзначалася аскетичним життям, не повертала навіть валізи. Відповідальним за партійний фандрейзинг (збір коштів) Ганді призначила Лаліту Нараяна Мішру.
  Відомий індійський журналіст Кулдип Наяр згадував ті часи так: «Я не буду говорити про продажність преси, але всім відомо, як тоді валізи з грошима переходили з рук у руки».
  Ганді заслужила повну довіру чекістів після укладання та ратифікації «Договору про мир, дружбу і співпрацю з СССР» у 1971 році.
Поштовий блок СССР (17.12.1981) "СССР - Индия. Открытие линии тропосферной связи"
  У згадуваній вище книзі Полторанін відзначає, що в грудні 1974 року, через не названу довірену особу Ганді переказала брежнєвській камарильї щиру вдячність за 10 мільйонів індійських рупій, наданих СССР задля проведення «деяких закритих підготовчих заходів до виборів».
  КГБ на чолі з Андроповим, видав розпорядження надати Ганді на вибори 55 мільйонів рупій. Перший транш у 10 мільйонів вона отримала в січні 1975 року.
  На утриманні КГБ перебувало декілька міністрів та регіональних лідерів.
  Колишній генерал КГБ Олег Калугін, розповів, що завдяки Ганді та її оточенню, московські шпигуни мали багато джерел інформації в розвідці, контррозвідці, поліції, міністерствах оборони та іноземних справ Індії. За його словами Індія перетворилася на «модель інфільтрації КГБ в уряди країн Третього світу», і отримала на Луб’янці, почесну назву «Головної резидентури».
  Доходило до кумедного. Один індійський міністр запропонував резиденту КГБ придбати в нього таємну інформацію всього за 50 тисяч доларів. Йому відмовили, оскільки кремлівський режим уже отримав відповідні дані з іншого джерела.
ІндІра Ганді. Державний та політичний діяч Індії. Поштова марка СССР, 1987 р.
  Резидент одного зі шпигунських центрів в Делі у 1971 – 1977 роках В’ячеслав Трубніков згодом став довіреною особою президента Путіна, з 1996 по 2000 роки очолював зовнішню розвідку РФ, потім працював заступником міністра іноземних справ РФ, а в 2004 році повернувся до столиці Індії в якості Надзвичайного та Уповноваженого посла РФ.
  Користуючись прикриттям, який забезпечував чекістам агент «Вано», КГБ розгорнув в Індії справжню інформаційну війну. Чекісти старанно доводили до відома Індіри Ганді інформацію про зв’язок індійської опозиції з США так, що у «Вано» з’явилися ознаки манії переслідування.
  Активно оброблялася громадська думка. Станом на 1973 рік СССР утримував 10 газет та одну інформаційну агенцію. Того року чекісти оприлюднили 3 789 статей в індійських ЗМІ. У 1975 цей показник довели до 5 510 публікацій.
  Під час політичної кризи 1975 року, і запровадження Ганді надзвичайного стану в країні, чекісти припустилися помилки. Виходячи зі своїх тоталітарних реалій, вони вирішили, що завдяки НС Індіра Ганді повністю опанувала країною, і її подальше переобрання лише технічне питання.
Поштова марка СССР з нагоди столітнього ювілею Індіри Ганді. 2017 р.
  Кремль виділив на її виборчу кампанію 10,6 мільйонів рублів, що за московським курсом становило близько 10 мільйонів фунтів стерлінгів, і віддав наказ компартії Індії забезпечити Ганді всебічну підтримку. Не важко здогадатися, як неприємно здивувалися кремлівські дідугани, коли індійський народ віддав перевагу Мораджі Десаї, якому Москва, м’яко кажучи, не симпатизувала.
  Ганді вдалося повернути владу в 1980 році, і вона робила все, щоб дотримувати кремлівського політичного курсу. Через кілька років Ганді потрапила до світу мертвих, де невдовзі її наздогнав СССР і КПСС.

«Écrasez l’infâme!»

  Але московська агентура залишилися, і продовжує діяти, про що свідчать зізнання того ж Полтораніна. Наразі активність чекістів коштувала життя і здоров’я сотням тисяч осіб тільки в Україні. Покінчити з цим лихом можливо лише в єдиний спосіб – розчавити головну потвору в її лігві.


Сайт містить унікальні тексти, кожен з яких уперше був оприлюднений саме тут. Бажаєте читати нові статті першим? Натисніть на дзвоник розташований в правому нижньому кутку монітора! 

Немає коментарів:

Дописати коментар