суботу, 4 листопада 2023 р.

Рюриковичі, Ольденбурги та претензії Московії на спадщину Русі-України

 Рюриковичі, Ольденбурги та претензії Московії на спадщину Русі-України

 
Царі династії Романових
  Як аргумент походження Московії від Русі, московство наводить спільну обом державам династію Рюриковичів. Але нехтують приналежністю царів до Ольденбурзького дому, завдяки чому джерела Росії можна шукати в Данії, що і робили за допомогою норманської гіпотези.

Генетичний тягар дому Романових

  Через ізоляцію країни генетичний тягар царської династії Романових дав взнаки вже на третьому поколінні правителів Московії. Зі смертю Петра I увірвалася традиція спадкування трону від батька до сина. Імперія поринула в довгострокову епоху правління жінок, деякі з яких долучилися до царської династії лише завдяки шлюбу.
Герб Романових затверджений 8 грудня 1856 року
  Якби Романови і надалі дотримували б звичаю одружуватися лише з жінками кланів московських бояр, царський рід стрімко б згас. Ситуацію врятувала екзогамія – шлюби Романових з представниками аристократичних родів Європи. Наслідком цього стала фактичне заміщення династії Романових молодшою гілкою Ольденбурзького дому.

Ольденбурзький дім – панівна династія Російської імперії

  У 1725 році Карл Фрідріх Гольштейн-Готторпський, герцог невеличкого німецької землі Гольштейн, одружився з Анною, дочкою московського царя Петра I. Шлюб подарував подружжю єдину дитину, яку назвали Карлом Петером Ульріхом.
Анна Петровна Романова та Карл Фрідріх Гольштейн-Готторпський
  Герцог Карл Фрідріх належав до Гольштейн-Готторпської гілки Ольденбурзького дому, представники якого, в різний час, царювали в багатьох країнах Європи.
  Прямі нащадки засновника Ольденбурзького дому царювали в Данії з 1448 до 1863 року. Першим і старшим відгалуженням Ольденбургів вважають Гольштейн-Готторпську династію, засновану в 1544 році герцогом Адольфом, сином короля Данії Фрідріха I.
  Через спільне походження виникли територіальні суперечки нащадків герцога Адольфа з королями Данії. Протистояння невеличкого герцогства з могутнім королівством спонукало герцогів Гольштейну до спілки зі Швецією.
  Поразка шведського короля Карла XII і війні з Московією змусила герцога Карла Фрідріхха Гольштейн-Готторпського шукати ласки у переможця, що мало наслідком шлюб з Анною Романовою. Нащадками цього подружжя можна вважати всіх московських царів, починаючи з Петра III.
  Софія-Августа-Фредеріка Ангальт-Цербст-Дорнбурзька, більш відома під ім’ям Єкатерини II, також належала до Гольштейн-Готторпського дому, точніше до його молодшої гілки, оскільки , за родоводом матері, доводилася онукою герцогу Крістіану Августу Шлезвіг-Гольштейн-Готторпському.
Невідомий автор. Портрет Петра III. Зберігається в Національному музеї Швеції
  Від шлюбу Софії-Августи-Фредеріки Ангальт-Цербст-Дорнбурзької та Карла Петера Ульріха Гольштейн-Готторпського, в московській історіографії більш відомими під іменами Єкатерини II та Петра III, народився майбутній імператор Павел, нащадки котрого царювали в Російській імперії до 1917 року.
  Ніколай II, останній імператор Російської імперії, належав до Ольденбурзького дому не тільки за батьківською лінією, яка вела родовід від царя Павла, але й по матінці. Уроджена Марія Софія Фредеріка Дагмар, у православному хрещенні Марія Федорівна, приходилася не тільки матусею царю Ніколаю, але й дочкою королю Данії Крістіану IX, який належав до наймолодшої гілки Ольдненбурзького дому – Шлезвіг-Гольштейн-Зондербургів, або Глюксбургів.

У пошуках походження Московії

  Представники Ольденбурзького дому царювали в Данії, Швеції, Норвегії, Російській імперії та Греції. Теперішній король Великої Британії Чарльз III, по лінії батька принца Філіпа Единбурзького, належить до Глюксбурзької гілки Ольденбурзького дому. Було б справжнім божевіллям стверджувати, що народи всіх згаданих країн мають «спільну колиску», оскільки в них царюють нащадки Дитріха Щасливого, засновника Ольденберзької династії.
  Утім, московство не соромлячись проголошує себе спадкоємцем Русі-України, в тому числі через те, що на Москві владу опанували нащадки Великого князя Київського Володимира Святославовича, точніше Даниловичі – молодша гілка Рюриковичів.
  При цьому вважають чимось не суттєвим, що царська династія Даниловичів вигасла з воцарінням Бориса Годунова в 1598 році. Московське відгалуження Рюриковичів остаточно позбулося претензій на Московський трон після повалення влади царя Василія Шуйського під час Смути в 1610 році.
Родовий герб Шуйських
  Шуйські вважали себе нащадками чи то князя Андрея Ярославича, брата Александра Невського, чи то старшого сина Невського – князя Андрея Александровича Городецького. Рід Шуйських припинив існування в 1638 році, а з ними зникли всі Рюриковичі, які мали права на московський престол.
  Можна стверджувати, що посилаючись на права панівних царських династій, Москві більш слушно говорити про «спільну колиску» братніх народів Московії, Скандинавського півострова й Німеччини, звідки походить Ольденбурзький дім, ніж про спільне походження українців та московитів.
Державний прапор землі Шлезвіг-Гольштейн
  Що московство опосередковано і зробило. З воцарінням Гольштейн-Готторопської династії в Російській імперії, за підтримки Єкатерини II, німецькі історики Петербурзької академії наук Готліб-Зігфрід Байєр, Герард-Фрідріх Міллер і Август Людвіг Шлецер, у другій половині XVIII століття розробили норманську теорію походження державності Русі. Згідно їх твердженнями літописні варяги = скандинавські вікінги, опанували владу на Русі, і від їх провідника Рюрика числять родовід усі князі Русі-України та володарі Московської держави.
  Норманська версія дотепер викликає гострі суперечки серед істориків, оскільки породжує більше питань, ніж дає відповідей. Наприклад, її прихильники не здатні підтвердити точну дату, конкретні обставини та й сам факт запрошення норманів. Але це тема геть іншої розвідки.



Сайт містить унікальні тексти, кожен з яких уперше був оприлюднений саме тут. Бажаєте читати нові статті першим? Натисніть на дзвоник розташований в правому нижньому кутку монітора!

Немає коментарів:

Дописати коментар