неділю, 18 червня 2023 р.

Загадки Єрмака

 Загадки Єрмака

 
Єрмак Тимофійович - підкорювач Сибіру. Лубок 19 ст.
  Отаман Єрмак Тимофійович — темна конячка, яка перетворилася на символ московського Drang nach Osten. Його життя — суцільна біла пляма історії. За честь ліквідації нахабного московського зайди дотепер сперечаються представники корінних народів Сибіру.

Особистість Єрмака

  Творець офіційної московської імперської парадигми історії Ніколай Карамзін оцінив особистість легендарного «первопроходимца» Сибіру, м'яко кажучи, зневажливо. «Это таинственная и мрачная личность, одним именем своим внушавшая ужас, был человеком без роду и племени. Ни один народ не может нести за него какой-либо нравственной ответственности».
  Не зберіглося майже жодних докладних свідчень про Єрмака. Невідоме його справжнє ім'я, дата народження. Панує згода лише стосовно того, що Єрмак — не ім'я, а прізвисько. Яке означає чи то жорна млину, чи то скорочення імені, чи назву казана для приготування їжі.
  Московський літописець XVII століття Савва Єсипов вважав, що дід Єрмака мешкав у Суздалі, самого завойовника звали Василій Тимофійович Алєнін, а прізвисько означало не що інше, як артільний казан. Щоправда Єсипов це жодним чином не обґрунтував. Існують думки, що насправді Єрмака звали Єрмілом, Германом, Єремією, але це не більше ніж умоглядні спекуляції. Як і приписане йому прізвисько Токмак — «бити, нівечити».
Невідомий автор 17 ст. Портрет Єрмака, зроблений за зразком зображень провідників іспанських конкістадорів
  Усі описи його зовнішності невірогідні, портрети зроблені через багато років після смерті. Один з перших картографів Сибіру, тобольський боярин Семен Рємєзов, відзначив, що Єрмак «плoскoлиц, черен брaдою и влaсы». Тобто, суміш тюрка (чорна борода) і монголоїда (пласке обличчя).
  Існують припущення, що Єрмак — ногаєць чи сибірський татарин. Буцімто він повстав проти Кучума через образи завданих його роду нащадком хана Шейбані. Згідно Сибірського літопису, Кучум вважав, що Єрмак — «самозванец приидох корысти ради и величия».
Ватага Єрмака 
  За місцевими переказами, Єрмака вважають мусульманином, за якого бек Єльчай прагнув віддати власну дочку. Подейкують, що навіть поховали московського агресора за мусульманським звичаєм.

Злочинець

  Мусульманству Єрмака суперечать прапори, з якими він завоював Сибір. До нашого часу зберіглися три стяги, на одному з яких зображений біблійний завойовник Ісус Навін, на двох інших — єдиноріг та лев, мало не герб вікторіанської Англії. Але Єрмак не Сесіль Родс, а його оспівувачі зовсім не схожі на Редьярда Кіплінга.
Прапор Єрмака з левом та єдинорогом
  Сибірський літопис свідчить, що Єрмак «пошел от работы на разбой», тобто перетворився на злочинця виключно заради власної користі, задля якої він піддав сибірських татар справжньому геноциду. Серед корінного населення панує думка, що через агресію Єрмака місцеве населення скоротилося на 80%, частину яких зайди знищили, інших змусили тікати до Центральної Азії.
Прапор Єрмака Тимофійовича із зображенням Ісуса Навіна. 1581 - 1582 р.
  Шотландський дипломат Джон Белл, який мандрував Сибіром в часи Петра I, у 1719 році, повідомив, що Єрмак зібрав банду, і накоїв стільки лиха, що цар Московії вислав проти його військо. Отаман дременув до Ірану, але там дізналися про його злочини, і влупили зайді добрячого копана, який спрямував Єрмака на Урал (Борисенко А. Ю, Худяков Ю. С. Малоизвестные версии о покорении Сибири Ермаком в сочинениях европейцев XVII – XVII веков в российских публикациях // Вестн. НГУ. Серия: История, филология. 2018. Т. 17, № 5: Археология и этнография. С. 30-36).
  Вірогідно, що потім, Строганови спровадили небезпечну зграю якнайдалі, аби вони не завдавали шкоди купецьким володінням. Агресію злодіїв вдалося переспрямувати. Під ударом опинилися народи не підвладні царю Московії.
Суріков В. Підкорення Сибіру Єрмаком. 1895 р.
  Семен Ремізов відзначав, що після загарбання Назимської волості, за наказом Єрмака знищили усіх хто чинив опір, ліпших воїв повісили за ногу, а князів, що здалися, змусили цілувати заплямовані кров'ю власного народу шаблі, та присягати на вірність московському царю.
  В 1581 році банда Єрмака знищила все населення Сарайшика — колишньої столиці Улуса Шейбані, зґвалтувала жінок, спаплюжила та пограбувала могили ординських ханів. (Зиманов М. Алтайская звезда. Национальная идея Турана. Алматы: 2011).
Сибірське ханство на карті Герхарда Меркатора. 1595 р.
  До речі, Сибірське ханства, яке завойовував Єрмак, зовсім не та Сибір, яку ми знаємо сьогодні. Тоді так називалися землі сучасного західного Сибіру з центром у місті Іскер (Ібер, Кашлик, Сибір, Сибер) неподалік від сучасного Тобольська. Іскер загарбники обернули на попіл. Злочини зграї Єрмака викликали відповідну реакцію в місцевого населення.

Загибель отамана

  Обставини смерті Єрмака також викликають суперечки. Одні вважають, що він потонув внаслідок невдалого перестрибування з одного стругу на інший. Їм заперечують твердження, що отаман рятувався від несподіваного нічного нападу, і через кольчугу, вагою 11,7 кілограм, не спромігся дістатися човна.
  Московство розповідає, що Єрмак потонув, і його тіло навіки залишилося у водах Іртишу. Історик Герхард Міллер стверджував, що супротивники виловили тіло отамана, влаштували святковий бенкет, та згодом поховали залишки Єрмака на мусульманському цвинтарі.
  В оповіданнях «Мырза Сатбек батыр», головний герой епосу казахів ліквідував московського зайду, і водночас татарського манкурта, помщаючись за смерть родини. Сатбек відтяв Єрмаку руку, а потім нацькував на його чорного собаку.
  Згідно інших тюркських переказів, Єрмака знищив кучумів вояк Кучугай, який пробив зайді горлянку. Потім переможець віддав залишки Єрмака на поталу псам.
  Усі версії суперечать одне одному, всі схожі на легендарні перекази. На користь тюркських версій смерті Єрмака свідчить його кольчуга. Її, начебто, в 1583 році подарував йому самопроголошений цар Московії Іван Грозний, і зараз вона зберігається в Оружейній палаті Кремля.
Татарин Якиш, онук Бегіша витягає з річки тіло Єрмака. С. Рємєзов. История Сибирская. 1697 - 1703 р.
  Якщо Єрмак потонув, то яким чином збереглася його броня? Сибір не той край, в якому розкошували гарні плавці та пірнальники. За легендами кольчуга деякий час перебувала в головному святилищі хантів, розташованому біля злиття річок Іртишу та Обі. Начебто в середині XVII століття московити її захопили і повернули на Москву.
  Не виключено, що Єрмака спіткала доля, про яку оповідають перекази тюркських народів. Імперська пропаганда не могла погодитися на таке закінчення легенди про одного з перших провідників московського Drang nach Osten. Вони вигадали легенду під умовною назвою «загибель Чапаєва XVI століття», оскільки не могли припустити навіть думку, що корінні народи Сибіру віддячили «злодіям за злая».
  Для народів Сибіру смерть Єрмака перетворилася на уособлення справедливої помсти за всі злочини, яких не цурався Єрмак. У суперечці сибіряків та казахів віддзеркалилася світоглядна тюркська єдність стосовно відплати всім, хто здійснить наругу над могилами їх предків та зазіхне на життя та свободу. І те, що перекази про події багатовікової давнини переховувалися в народній пам'яті тюрків, найкращий доказ того, що рана завдана Єрмаком так і не загоїлася.


Сайт містить унікальні тексти, кожен з яких уперше був оприлюднений саме тут. Бажаєте читати нові статті першим? Натисніть на дзвоник розташований в правому нижньому кутку монітора! 

Немає коментарів:

Дописати коментар