неділю, 17 вересня 2023 р.

Американці – рушійна сила індустріалізації СССР

 Американці – рушійна сила індустріалізації СССР

 
Сталінська індустріалізація. Колаж.
  Секрет Полішинеля: передові технології завжди становили слабке місце Московії. Тільки в фантазіях московських талалаїв казковий Лєвша осоромив Захід, підкувавши казкову блоху. В реальному житті країна завжди пленталася в хвості технічного прогресу.
  Не стала винятком сталінська модернізація промисловості. Коли впала залізна завіса і зникла драконівська цензура, за ними зійшов на пси міф про велику перемогу соціалізму – індустріалізацію. Виявилося, що в роки перших п’ятирічок, не «героический советский народ» , а американські буржуї створили в СССР хімічну, авіаційну, електротехнічну, нафтову, гірничу, вугільну, металургійну та іншу промисловість. Соціалістичною виявилася лише низько кваліфікована фізична праця мільйонів в’язнів ГУЛАГу.
Праця в'язнів ГУЛАГу
  Для успішної модернізації промисловості необхідно мати мінімум дві речі: капітал та технології. Більшовики вельми пишалися, що знищили окремо взятій країні і те, й інше. Гроші на модернізацію вирішили здобути через тотальний грабунок та визиск селянства, який назвали, на більшовицькому «новоязі», політикою колективізації.
  Технологій та грамотних інженерів, здатних їх створити, в Совдепі не існувало зроду-віку. Непоказна спадщина царату згоріла в полум’я класових битв. А ось «віджила економічна формація капіталізму» мала всього вдосталь.
  Для налагодження контактів з США в 1924 році більшовики створили приватну акціонерну компанію «Амторг». Бабою повитухою приватнокапіталістичного підприємства московських комуністів став єврейський буржуй з США Юлій Хаммер. Він вельми полюбляв комунізм в чужих країнах, а його син Арман дружив з самим Леніним.
Роза та Юлій Хаммер
  Через три роки Амторг очолив Саул Брон , якому партія доручила відшукати потрібних людей та технології. Між поверненням в СССР та призначенням в Амторг Брон устиг попрацювати директором Роскомбанку (Зовнішторгбанку СССР), і уповноваженим Наркомату зовнішньої торгівлі СССР при СНК УССР.
Генрі Форд в оточенні більшовиків Валерія Межлаука (з паперами в руці) та Саула Брона
  Завдання Брона полегшила гостра економічна криза – Велика депресія. Вона й посприяла його домовленостям з американським архітектором Альбертом Каном. Вибір виявився вдалим: фірма Кана спроектувала та побудувала в СССР півтисячі підприємств.
  Альберт Кан уславився тим, що розробив та відпрацював високопродуктивну технологію проектування промислових підприємств. Його витвір – всі заводи Форда. Чотириста працівників фірми протягом тижня створювали проект, за яким корпусу промислових підприємств зводили за 5 місяців. Кан зміг відтворити технологію в СССР.
Альберт Кан
  Будівельні конструкції Сталінградського тракторного заводу виготовили в США, перевезли в СССР та змонтували за 6 місяців. Швидкість забезпечувала нечувана доти стандартизація. Робочі креслення виконували олівцем, потім розмножували на світлокопіювальних машинах. Креслення готували та затверджували водночас з риттям котлованів. Готові сталеві та залізобетонні конструкції підшукували по каталогах, і отримували до початку будівництва.
Промислові райони створені за проектами фірми А. Кана в часи індустріалізації
  За даними американської дослідниці Барбари Кугел більше двох тисяч фірм США уклали контракти з зовнішньоторговими організаціями СССР. Деякі надавали послуги цілим галузям.
  Наприклад, Radio Corporation of America налагодила виробництво радіоприладів, DuPont de Nemours створювала хімічну індустрію, компанія Рокфеллера Standard Oil of New York організувало нафтову промисловість на Кавказі. General Electric надав Дніпрогесу понад 70% устаткування, а безпосереднє будівництво здійснили американська фірма Cooper Engineering Co. та німецька компанія Siemens.
Американський інженер Г'ю Купер на тлі збудованого під його наглядом ДніпроГЕСу
  Найбільший у Європі тракторний завод у Сталінграді, який виготовив перші в СССР танки, будувала низка американських фірм. Альберт Кан скопіював проект з заводу Caterpillar, технологічну частину проекту розробила компанія сільськогосподарських машин International Harvester з Чикаго. Обладнання заводу виготовили в США, потім зібрали в СССР близько сотні машинобудівельних фірм.
  Проект Магнітки головний проектувальник Arthur G. McKee & Co з Клівленда скопіював з металургійного комбінату в місті Гері штат Індіана. Частину робіт виконала Koppers Construction Company з Пітсбурга, а прокатний цех спроектували німці.
  Уславлені в СССР заводи ГАЗ та АЗЛК точнісінька копія заводів Форда. Вони виготовляли комплектуючі за технологіями Форда, а потім збирали авто на фордівських конвеєрах. Гордість совкового автопрому розробила фірма Альберта Кана, а втілила в життя Austin & K.
Американські спеціалісти на Горківському автозаводі ГАЗ
  Залишки першого дореволюційного московського автомобільного підприємства АМО (Автомобильное московское общество), тепер ЗИЛ, у 20-ті роки минулого століття випускало вантажівки за ліцензією Fiat, а після модернізації налагодило виробництво американського вантажного автомобіля Autocar Company.
  СССР закуповував, або привласнював, застарілі, тому й дешеві, західні технології. З цієї причини совкові автомобілі – віджилі копії американських оригіналів. ГАЗ-АА 1932 року – копія Форд АА 1926 року, ГАЗ-М1 1936 року скопійований з Форда 40А 1934 року, ЗИС-101 1936 року – повна копія Б’юїка 1932 року.
Сталін біля ЗИС-101
  Відповідні явище відбувалися з усією промисловістю. Гусеничний трактор «Сталинец-60», що виготовлявся в Челябінську з 1933 року скопійований з американського Caterpillar-60 1925 року. Пермський авіамоторний завод виробляв американський двигун «Циклон». Технологію смачного пломбіру СССР також раніше створили в США.
  З 1930 по 1940 роки американці збудували в СССР близько півтори тисячі підприємств. В Совдепі працювали 200 тисяч американських інженерів та техніків, яким підпорядкували мільйони в’язнів ГУЛАГу.
  Кількість дореволюційних спеціалістів в СССР виявилася не значною, щоб грати хоч якусь помітну роль в індустріалізації країни. Американські викладачі підготовили на робфаках 300 тисяч кваліфікованих фахівців, чим задовольнили попит на них на багато років уперед.
  Темпи будівництва гальмувала совкова недбалість. Цінну техніку розвантажували як дрова, високовартісне обладнання місяцями іржавіло просто неба. Сталь Совдепу вирізнялася низькою якістю. Комплектуючи виробляли з грубезним порушенням технологічного процесу: робітники, на високоточних верстатах, виготовляли деталі грубо, не використовуючи вимірювальні прилади.
Передові технології СССР
  У середині 30-х років СССР узяв курс на імпортозаміщення, послуговуючись побудованими іноземцями підприємствами та навченим ними персоналом. Умови для західних спеціалістів погіршилися: зарплатню порізали, відмінили пільгове постачання з закритих спецрозподільників, вимагали прийняти підданство СССР. Напередодні Другої світової війни розпочалося масове повернення іноземців на батьківщину.
Американські інженери повертаються з будівництва Сталінградського тракторного заводу додому в США
  Альберт Кан не схибив – за 3 роки він заробив 2 мільярда доларів, що становить близько 250 трильйонів доларів за сучасним курсом. Його заробітки спокусили багатьох співвітчизників. За перші вісім місяців 1931 року до його фірми надійшло понад 100 тисяч заяв на роботу.
  Атракціон нечуваної совкової щедрості швидко урвався, разом з валютою, яку отримували за рахунок продажу , насамперед, сільгосппродукції. Для продовження індустріалізація сталіністи вдалися до подальшого пограбування селянства. З особливим цинізмом, буквально до останньої зернини, грабували українських селян, і казахів, у яких забрали всю худобу. Щоб запрацював молот індустріалізація кривавий серп голоду скосив мільйони українців та казахів.
Фото інженера А. Вінерберга. Жертви Голодомору. Харків, 1933 рік.
  На кістках жертв колективізації зведено всі досягнення індустріалізації. До них слід додати сотні тисяч життів в’язнів, які загинули на будівництвах комунізму.
  До 1940 року, за обсягом промислового виробництва СССР посів друге місце в світі. Проте населення скоротилося мінімум на 10 мільйонів осіб. Більшість підготованих американцями спеціалістів отримали в нагороду концтабори, тавро «врага народа» і шкідника.
  Режим продавав усе, що міг, задля валюти на оплату послуг іноземних фірм, і як наслідок, увігнав населення СССР в злиденне животіння. Зростання виробництва супроводжувалось зменшенням споживання. У буквальному сенсі слова, населення отримало гармати замість хліба, який видавали в мізерній кількості, по талонах.
  Індустріалізація виснажила країну, зробила фатальний пролом в економіці, залагодити який так і не вдалося. Через багато років, коли застарілі технології та нещадно визискувані дармові людські ресурси вичерпалися, замінити їх виявилося нічим. СССР розтанув як сніг на сонці, в тому числі через хирляві намагання полагодити сталінську модель економіки.
В'язні ГУЛАГу - дармова робоча сила СССР
  Зловісну сутність СССР зберігає РФ. Перед українським суспільством стоїть завдання завадити оновленню кровожерної антисистеми, простіше кажучи — остаточно зруйнувати імперську химеру.



Версія ютуб-каналу "hrendyabliki"


Сайт містить унікальні тексти, кожен з яких уперше був оприлюднений саме тут. Бажаєте читати нові статті першим? Натисніть на дзвоник розташований в правому нижньому кутку монітора! 

Немає коментарів:

Дописати коментар