суботу, 11 липня 2020 р.

12 цікавих фактів про московський триколірний прапор


12 цікавих фактів про московський триколірний прапор

 
Проект прапора зроблений Петром I, 1699 рік.
  
1. До 1668 року Московське царство, до самопроголошення царем Іваном Грозним у 1547 році – Московське князівство, не мало жодного державного прапора.
  Того року, голландець Давид Бутлер, який керував будівництвом першого московського корабля «Орел», звернувся до царя за роз’ясненням – який прапор встановлювати на корабель, згідно звичаю, що існує в усіх державах.
  Питання заскочило царат зненацька – «Великий государ» Московії навіть не уявляв про існування такого символу державної влади. Якось раніше обходилися ханськими ярликами, і все було добре. Утім, аби не осоромитися на всю Європу, московити задали зустрічне питання: «А який прапор має твоя Батьківщина, Бутлере?».
  На превеликий подив царя та його оточення, Бутлер не вагаючись назвав головні кольори прапору Батьківщини – три горизонтальні смуги: червона (вгорі), біла (всередині), синя (долі).
  Цар Олексій Михайлович з полегшенням витер спітніле від напруги чоло, і наказав видати на виготовлення флотського прапору Московії тканину червоного, білого та синього кольорів. В якому порядку їх розташували на штандарті «Орла» московські літописи сором’язливо промовчали. Це лишилося одною з найбільших загадок історії, і предметом суперечок істориків аж до нашого часу.
  2. Уперше використання біло-червоно-синього прапору на Московії зафіксоване 6 (16) серпня 1693 року, під час плавання Петра I на яхті «Святой Петр» по Білому морю.
  Прапор мав дивну форму для морського штандарту: прямокутник довжиною 4,3 метри та шириною 4,6 метри. Зазвичай, довжина прапору перевищує ширину.
Оригінал прапору царя Петра I 1693 року.
  Якщо про прапор виготовлений за царя Олексія Михайловича,  двадцятьма п’ятьма роками раніше, ніхто нічого не знає достеменно, то цей якимось дивом зберігся до наших днів, і зараз перебуває в одному з музеїв Санкт-Петербургу.
  3. До середини 19 століття Російська імперія не мала офіційно затвердженого державного прапора. Лише 11 червня 1858 року вийшов указ імператора Олександра II, згідно якого державним прапором Російської імперії визнавався чорно-жовто-білий «малюнок гербових кольорів». Указ затвердив Сенат, але так і не підписав цар.
Сторінка з указу Олександра II від 11 червня 1858 року.
  Чому саме ці кольори? Московство стверджує, що вони зустрічалися в кокардах попередніх царів: Петра I, Анни Іванівни, Єкатерини II та Павла. Але чому ці кольори використовували попередники – ще одна величезна загадка московської історії. Не існує, і не існувало, будь-якого офіційного тлумачення всіх різнокольорових московських державних прапорів.
  Можливу відгадку таємниці підказує прагнення московських царів приписати собі родовід мало не від створення світу. Так, Іван Грозний проголошував себе нащадком Чингізхана і Октавіана Августа, хоча насправді належав до родів Дмитрія Донського та його супротивника золотоординського темника Мамая.
  Мабуть московським імператорам також вельми кортіло сягнути корінням своєї імперії в сиву давнину. Тому її державними кольорами обрали чорно-жовту основу – кольори Габсбургів – імператорів Священної Римської імперії німецької нації, яка вела походження від імперій Карла Великого та античного Риму.
Прапор Австрійської імперії (1804 - 1867), прапор династії Габсбургів
  4. В 1896 році цар Ніколай II офіційно затвердив біло-синьо-червоний прапор єдиним державним прапором Російської імперії. Під цим прапором Російська імперія зазнала приголомшливої поразки у московсько-японській війні 1904 – 1905 років.
  5. Під біло-синьо-червоним прапором Російська імперія, єдина з країн Антанти, зазнала нищівної поразки в Першій світовій війні, і припинила існування. Цар Ніколай II разом з усією родиною страчений більшовиками.
  6. Біло-синьо-червоний прапор «Временное правительство» оголосило єдиним державним прапором Російської республіки в березні 1917 року. У жовтні того ж року уряд знесли московські більшовики, які вважали своїм прапором червоний.
  7. Під біло-синьо-червоним прапором «білий» московський рух вщент розбили більшовики в 1917 – 1920 роках.
  8. Під час Другої світової війни московські антикомуністи – власовці, билися з більшовизмом на боці III Рейху під біло-синьо-червоними прапорами. Прихильники генерала Власова зазнали повної поразки, їх ватажків стратили, більшість рядових вояків отримали довготривалий термін ув’язнення в концтаборах ГУЛАГу СССР.
  9. В 1991 році під біло-синьо-червоним прапором на заміну комуністичному тоталітаризму СССР на Росії прийшла олігархія на чолі з Борисом Єльциним. Під цим прапором РФ програла першу московсько-чеченську війну. Під цим же прапором на заміну олігархії в 2000 році до влади на Росії прийшли працівники КГБ-ФСБ, які здійснили агресію проти незалежних держав Грузія і Україна.
  10. Абсолютно тотожний біло-синьо-червоний державний прапор мали Герцогство Крайна (сучасна Словенія) у складі Австро-Угорської імперії в 1860 – 1918 роках, та Словаччина в складі Чехословаччини в 1938 – 1939 та 1990 – 1992 роках. Такий же прапор має Азанія – невизнана держава, яка виникла на території Сомалі в 2011 році.
  11. Згідно одної морської байки, московських моряків, які не могли запам’ятати порядок слідування кольорів їхнього прапору пороли різками. Аби позбутися фізичного покарання і запам’ятати порядок кольорів, вони вигадали мнемонічний прийом – назву перших складів – БЕСИК («БЕлый – СИний – Красный»).
Мнемонічний вірш про кольори московського прапора
  12. Мнемонічний прийом «бесик» не спрацював для сучасного загалу РФ. Згідно опитування ВЦІОМ проведеного влітку 2019 року половина підданих РФ не змогли назвати кольори державного прапору в правильному порядку. 13% взагалі не змогли назвати правильні кольори московського триколору.

Версія ютуб-каналу hrendyabliki




Сайт містить унікальні тексти, кожен з яких уперше був оприлюднений саме тут. Бажаєте читати нові статті першим? Натисніть на дзвоник розташований в правому нижньому кутку монітора! 

Немає коментарів:

Дописати коментар