суботу, 1 червня 2019 р.

«Воля народам!» – антиімперська політика Української повстанської армії


«Воля народам!» – антиімперська політика Української повстанської армії

 
Ніл Хасевич. СССР – тюрма народів.
  Одна сторінка історії важить більше ніж підручник логіки. Немов би підтверджуючи цю тезу, діяльність Організації українських націоналістів продемонструвала справжній прояв інтернаціоналізму, натомість як Комуністична партія СССР, що скрізь і завжди наголошувала на своєму «пролетарському інтернаціоналізмі» виявилася найжорстокішою системою імперіалістичного визиску поневолених народів.
  В цьому немає нічого дивного. Провідники ОУН добре розуміли, що вирвати Україну з ведмежих обіймів імперії можливе лише за умов спільного визволення всіх поневолених Москвою народів.
  Натомість Компартія СССР ховала за гаслами не існуючого в реальному світі «пролетарського інтернаціоналізму» прагнення до світового панування. Якби комуністичні плани реалізувалися, жменьки узурпаторів, що засіли в Кремлі і називали себе «диктатурою пролетаріату», обернули б усі народи світу на рабів.
   В часи Другої світової війни всі народи Східної Європи опинилися під контролем тоталітарних режимів Гітлера або Сталіна. Саме тоді пролунав заклик Революційної (Бандерівської) ОУН до спільної боротьби всіх поневолених тоталітаризмом народів за звільнення та створення незалежних національних держав.
  ОУН (р) ставила за мету «повне переведення в життя ідеї вільних національних держав усіх народів світу, за усунення  з міжнародного життя всякого імперіалізму».  (П. Полтава. Хто такі бандерівці і за що вони борються. – Дрогобич: Відродження, репринтне відтворення видання 1950 р., 1991. – C.16).
  Задля реалізації цього ОУН (б) розпочало активну просвітню роботу серед усіх поневолених Москвою та ІІІ Рейхом народів. За тих умов головним засобом інформації було друковане слово. Для інформування народів СССР Українська Повстанська армія видавала листівки та відозви узбецькою, грузинською, російською, азербайджанською та багатьма іншими мовами. У зверненнях завжди враховувалися особливості національної вдачі, історії та іншої специфіки адресатів.
Звернення УПА до росіян
  Інформація призначалася в першу чергу для вояків армій та представників окупаційної адміністрації СССР та ІІІ Рейху. Інформаційна війна виявилася настільки дієвою, що УПА сформувала татарські, грузинські, вірменські, узбецькі, азербайджанські та інші  частини. На початок 1944 року Українська Повстанська армія налічувала 15 куренів представників поневолених Москвою народів. Усі вони очолювалися співвітчизниками і воювали під власними національними прапорами.
  Крім того, в УПА воювало багато чехів, італійців, греків, німців, росіян та інших народів які не мали національних підрозділів. Через суворі умови партизанської війни детальний облік особового складу УПА не вівся, але за деякими даними у 1943 році до 20 тисяч повстанців не належали до української нації.
Звернення УПА до добровольців у лавах Вермахту
  Загальна чисельність бійців Української Повстанської армії лишається предметом суперечки істориків. Називаються числа від 20 до 400 тисяч вояків. Вірогідно чисельність УПА становила не менше 100 тисяч повстанців. Якщо прийняти цю точку зору, то кожен п’ятий боєць УПА не був українцем. Це свідчить про колосальну ефективність ведення інформаційної війни українським визвольним рухом.
  Антиімперіалістична діяльність УПА не обмежувалася лише поширенням відповідної літератури.  21 – 22 листопада 1943 року на Рівненщині під орудою УПА відбулася таємна Конференція поневолених народів Східної Європи та Азії. Серед 39 делегатів від 13 націй налічувалося 6 грузинів, по п’ять представників українців та узбеків, 4 азербайджанця, татарина та стільки ж  вірмен, двоє осетинів та білорусів, і по одному представникові від башкир, чувашів, кабардинців і казахів. Проводив Конференцію Ростислав Волошин (псевдо «професор Стеценко»). Активну участь в діяльності Конференції взяв Головнокомандувач УПА Роман Шухевич.
Конференція поневолених народів Східної Європи та Азії. Командування військової округи УПА "Богун" разом з гостями Конференції.
  Проведенню Конференції поневолених народів Східної Європи та Азії намагалися завадити підрозділи гестапо, але загони УПА знешкодили наміри гітлерівської спецслужби.
  На заваді визвольному руху поневолених СССР народів намагалася стати і сталінські карателі. НКВД активізувала діяльність провокаторів на теренах підконтрольних УПА.
  Аби протидіяти підривній діяльності сталіністів повстанська служба безпеки оприлюднила директиву про призупинення формування інтернаціональних частин УПА. Натомість розпочали створювати групи з представників поневолених Москвою народів, які спрямовувалися  в рідні землі для ведення національно-визвольної боротьби. В умовах комуністичного тоталітаризму ця тактика виявилася не ефективною.
  Крім того, задля координації зусиль у визвольній боротьбі УПА здійснила рейди в Словаччину, Румунію та Білорусь, налагоджувалися контакти з визвольним рухом країн Балтії.
Звернення УПА до народів Балтії
  Логічним продовженням цієї політичної лінії стало створення в 1946 році Антибільшовицького блоку народів (АБН) очолюваного Ярославом Стецько, а згодом його дружиною – Ярославою Стецько. У 1966 році АБН разом з Антикомуністичною лігою народів Азії створили Всесвітню антикомуністичну лігу, яка стала на заваді спробам московського комунізму утвердити свої маріонеткові уряди в Латинській Америці, Азії та Африці.
  На сьогоднішній день Україна веде вже третю, за останнє століття, визвольну війну проти московського імперіалізму. Аби перемогти у нерівній боротьбі з озброєною атомними бомбами Російською Федерацією, Україна має відновити стару добру традицію спільної визвольної боротьби поневолених Москвою народів.
Звернення УПА до представників народів Центральної Азії, Сибіру та Ідель-Уралу
  Деякі кроки в напрямку антиімперіалістичної солідарної боротьби вже зроблені, багато чого ще треба здійснити. Тільки з реалізацією гасел УПА: «Воля народам! Воля людині! За вільні національні держави поневолених народів!», уможливиться справжнє звільнення народів від колоніальної залежності.  
  Україна має перетворитися на локомотив національно-визвольної боротьби поневолених народів світу, як колись Організація українських націоналістів, Українська повстанська армія та Антибільшовицький блок народів стали авангардом опору багатьох націй комуністичному тоталітаризму.



Сайт містить унікальні тексти, кожен з яких уперше був оприлюднений саме тут. Бажаєте читати нові статті першим? Натисніть на дзвоник розташований в правому нижньому кутку монітора!

Немає коментарів:

Дописати коментар