суботу, 29 лютого 2020 р.

Спрут – Росія очима іноземних карикатуристів

Спрут – Росія очима іноземних карикатуристів

 
Фредерік В. Роуз. Карта Європи 1877 року
  Поширена думка, що Росію символізує ведмідь. Утім, західні карикатуристи, від останньої чверті 19 століття до сьогодення, ототожнюють цю країну зовсім з іншою істотою.
  Першість у створенні нового образу Росії належить Фредеріку Роузу, який у 1877 році зобразив цю імперію як велетенського спрута, що загрожує всій Східній Європі.
  Ця карикатура побачила світ через два місяці після початку московсько-турецької війни 1877 – 1878 років, коли Росія зробила першу реальну спробу оволодіти протоками з Чорного в Середземне море. На цій гротескній мапі Європи можна побачити, як  Російська імперія задушила в своїх обіймах Польщу, Фінляндію та Іран, і прагне здійснити подібне з Османською імперією.
  Карикатура Роуза допомогла консерваторам, що прагнули зупинити експансію «русского мира», наполягти на своєму в суперечці з лібералами, з їх поблажливим ставленням до апетитів Росії.
  Точка зору Роуза на прагнення московитів швидко здобула популярність. Майже через чверть століття карикатурист знов повертається до образу Росії-восьминога в новій роботі «Джон Булл та його друзі».
Ф. Роуз. Джон Булл та його друзі. Карикатурна карта Європи 1900 року
  Ідея Роуза впала на сприятливий ґрунт. Мабуть не тільки він відчув спорідненість московської зовнішньої політики з образом восьминога, створеним у 19 столітті. Завдяки творчій уяві письменників, зокрема Віктора Гюго, безпечний для людини восьминіг, набув усіх ознак зловісної, мало не пекельної істоти.
  З часом образ спрута масова культура зробила уособленням зла. Під впливом художніх творів, таких як серіал «Спрут» Даміано Даміані, невинні восьминоги стали уособленням мафії, таємних товариств, тоталітарних сект, світової змови та пекельних сил.
  Вірогідно, що образ створений Роузом співпав з відповідним архетипом колективної підсвідомості людства. Бо вже в 1904 році японський художник Кісабура Охара намалював Російську імперію як восьминога, що простяг щупальця до Польщі, Фінляндії, Криму, Османської імперії, Ірану, Тибету та Кореї. Автор створив гротескну карту з метою здобути прихильність уряду Великої Британії до Японії.
Кісабура Охара. Сатирична карта, виготовлена ​​японським студентом університету Кейо під час російсько-японської війни. 1904 р.
  Карикатуру супроводжує текст. «Чорний восьминіг – таке ім’я дав Росії один англійський високопосадовець. Чорний спрут настільки жадібний, що простягає вісім щупальців у всіх напрямках, аби схопити все в межах досяжності. Японцям не випадає розмірковувати над причинами теперішньої (московсько-японської 1904 – 1905 років) війни. Достатньо відзначити, що майбутнє залежить від результатів цієї війни. Японський флот майже знищив російські військово-морські сили, а японська армія перемагає Росію в Кореї та Маньчжурії. Потворний чорний восьминіг! Слава Японії!»
  Після жовтневого перевороту 1917 року, більшовики повалили московське самодержавство, але не відмовилися від ідеї величезної імперії з центром у Москві. Московські комуністи прагнули захопити владу над усім світом, використовуючи для цього ідеї світової комуністичної революції.
  Для поневолення незалежних держав використовувалася не тільки ідеологія марксизму з казочками про світову революцію та перемогу комуністичного суспільного ладу, а й брутальне захоплення чужих територій та створення маріонеткових урядів під орудою керованого з Кремля Комінтерну.
"Усі країни Європи, крім Франції, подолали комунізм"
  Французький плакат 1936 року віддзеркалює спробу керованого з Москви Народного фронту – сил лівої коаліції (комуністів та соціалістів), захопити владу в країні через перемогу на парламентських виборах.
  Схожі настрої можна зустріти в одному з періодичних англомовних видань, надрукованому того ж 1936 року. Портрет Распутіна, що мабуть символізує загадкову душу московита, супроводжують слова: «культ смерті російського восьминога».
В цьому номері:  "культ смерті російського восьминога"
  В 1938 році американська католицька бібліотека персоналізувала московського спрута у вигляді Йосіфа Сталіна. Помітно, що його щупальця тягнуться не тільки в Іспанію, де генерал Франко зі зброєю в руках захищав країну від комуністів та анархістів, але й до обох американських континентів та Азії.
Як працює комунізм
  Австрійський плакат 1949 року, констатує факт комуністичної окупації частини Австрії та Німеччини військами СССР. Цим плакатом консервативна Народна партія Австрії застерігає – комуністи прагнуть захопити владу в Європі, спираючись на московські багнети.
Виборчий плакат Австрійської Народної партії зображує московський комунізм як восьминога
  Наступні плакати демонструють прагнення Москви посилити свій вплив не тільки в країнах Азії, а й у всьому світі.
Карта подвигів восьминога. СССР намагається поширити вплив –  і комунізм – на Близький Схід
Комуністичний спрут влаштовує перевороти в усіх країнах
  Напис на малюнку: «По всій землі під московським керівництвом розвивається мережа комуністичних партій. Її члени підготовлені для повалення урядів країн, в яких вони живуть, у будь-який спосіб, включаючи вбивства».
Знайте свого комуністичного ворога
  В 1991 році московський комуністичний режим припинив існування. Але це зовсім не означало припинення Москвою імперіалістичної експансії та прагнення до панування над світом.
Спрут Путін-Газпром
Джон Булл і його друзі. Сучасна карикатура.
Octoputin – восьминіг Путін
  Про це свідчать карикатури на Путіна і його оточення, та їх потуги на гегемонію Росії в світі.
Щупальця Путіна
Як Росія загрожує західним демократіям




Сайт містить унікальні тексти, кожен з яких уперше був оприлюднений саме тут. Бажаєте читати нові статті першим? Натисніть на дзвоник розташований в правому нижньому кутку монітора!

1 коментар: