неділю, 19 червня 2022 р.

Генофонд Новгородської землі

 Генофонд Новгородської землі

 
Народ меря
  Пару років тому московські вчені провели дослідження предкової складової генофонду новгородців. Дослідники дійшли висновку, що генетичні предки новгородців не слов’яни, і навіть не належали до індоєвропейських народів.

Дослідники

  Результати досліджень оприлюднені: Балановская Е.В., Черневский Д.К., Балановский О.П. Своеобразие Новгородского генофонда в контексте народонаселения европейской части России // Вестник Новгородского государственного университета. Сер.: Медицинские науки. 2021. № 3. С. 51-57. DOI: 10.34680/2076-8052.2021.3(124).51-57.
  Колеги згадують Олега Балановського, як людину виняткової інтелектуальної сміливості та чесності. Його співавтори також вважаються генетиками з бездоганною науковою репутацією.

Методологія дослідження

  Дослідження проводилися в селах трьох районів Новгородської області. Генетичний матеріал відбирався виключно в тих людей, у яких, принаймні, всі дідусі і бабусі, народились і мешкали в цій місцевості. Генеалогії восьми осіб підтверджували походження предків із середньовічного Новгороду.
  Також досліджувалися мешканці Нижнього Новгороду, яких вважають нащадками переселенців з Великого Новгороду. Для порівняння вивчали геноми населення Ярославської, Тверської, Архангельської областей та деяких інших європейських регіонів РФ.
  Аналіз генофонду проводився за найбільш великою з повногеномних панелей, яка містить аутосомні ДНК маркери всіх хромосом геному. Усього проаналізовано 716 геномів із 42 популяцій.
  Аналіз ADMIXTURE проводився 14 разів, з послідовною зміною «предкових компонент» від k = 2 до k = 15. Результати досліджень наносили на карти, наведені нижче. Висока частота позначена червоно-брунатними барвами, низька — зеленою.
Поширення умовно "новгородської" предкової компоненти ADMIXTURE (k = 8 предкових компонентів)

Результати

  За високого значення k проявлялася компонента найбільш розповсюджена в новгородській популяції, і досить незначна серед інших груп населення РФ. Виключення становила тільки ярославська популяція, в якій «новгородська» компонента становила 90%.
Поширення умовно "новгородської" предкової компоненти ADMIXTURE (k = 14 предкових компонентів)
  «Новгородська» складова виявлена у 67% нижегородців, які ведуть родовід з Великого Новгороду. В усіх інших популяціях «русских» за k = 8 «новгородська» компонента в середньому становить 34%. За k = 14 «новгородська» складова знижується з 34% до 5%.

Тлумачення результатів

  Задля пояснення наявності новгородської генетичної складової, автори висунули три гіпотези.
  1. Генетичний вплив Новгороду.
  2. Генетичний вплив ільменських слов’ян.
  3. Генетичний слід дослов’янського населення.
  Для перевірки гіпотез, автори долучили карти ще двох предкових компонент. Одна з них, з умовною назвою «поморська», демонструє генетичні особливості північних районів РФ. Карта чітко показує, що Помор’я генетично відрізняється від Новгородщини, хоча між ними існував щільний історичний зв’язок. Ці чинники роблять гіпотезу про генетичний вплив Новгороду малоймовірним.
Поширення умовно "поморської" предкової компоненти ADMIXTURE (k = 8 предкових компонентів)
  Вплив генетики ільменських словен визначити важко, за браком відповідного матеріалу ДНК. Гіпотезу спростовує не співпадіння ареалу розселення ільменських слов’ян з ареалом «новгородської» компоненти.
Поширення умовно "карельської" предкової компоненти ADMIXTURE (k = 14 предкових компонентів)
  Автори приходять до висновку, що найбільш вірогідний предок носіїв новгородсько-ярославської генетичної компоненти народ меря, який належав до фіно-угорських народів.
  З усіх обстежених народів європейської частини РФ найбільше «новгородська» компонента притаманна комі-пермякам — серед 80% досліджених геномів, вона становить 20%.
Волзько-Окське межиріччя до 1350 р. із зазначенням проживання мерян та сусідніх племен

Висновок

  Давня генетична складова новгородців успадкована від корінного дослов’янського населення Новгородської землі, вельми близького до волзьких та пермських фіномовних груп, тобто східних фіно-угорських народів.
Меряни
  Результати дослідження фактично підтверджують, що корінне населення так званої «Новгородської Русі» — фіно-угорські народи, які завдяки зусиллям православної церкви змінили рідні мови на модифіковану церковнослов’янську, тобто «русский язык».


Сайт містить унікальні тексти, кожен з яких уперше був оприлюднений саме тут. Бажаєте читати нові статті першим? Натисніть на дзвоник розташований в правому нижньому кутку монітора!

Немає коментарів:

Дописати коментар