суботу, 22 квітня 2023 р.

Таємниці давньої медицини в українській казці «Сонце, Мороз і Вітер»

Таємниці давньої медицини в українській казці «Сонце, Мороз і Вітер»

 
Аюрведа. Доші Капха, Пітта, Вата
  Українська народна казка, що дійшла до нас із сивої давнини, містить відомості про медичні знання наших предків, які можна порівняти з концепціями традиційної індійської, китайської чи тібетської медицини.
  Йдеться про казку «Сонце, Мороз і Вітер». Наведемо її повністю.
Сонце, Мороз і Вітер
  «Ішли Сонце, Мороз і Вітер битим шляхом усі три і зустрічають чоловіка.
  — Здрастуй!
  — Здрастуйте!
  Поздоровкались і пішли, ті собі, а той собі. Пройшли вони кілька гін і роздумались тоді: кому той чоловік сказав «здрастуйте»? Вернулись, нагонять того чоловіка:
  — Стривай, чогось тебе спитаємо.
  Той став, жде. Підходять вони:
  — Кому, чоловіче, ти казав «здрастуйте» чи одному, чи до всіх?
  — Ні,— каже,— одному я казав.
  — Котрому ж ти казав?
  — Оцьому,— каже,— губатому я казав «здрастуйте».— Та й показав на вітра.
  Обернулись тоді вони та й пішли собі назад. Сонце й каже:
  — Я його попечу!
  А Мороз каже:
  — Я його зморожу!
  А Вітер каже:
  — Ти не спечеш, а ти не зморозиш. Бо як ти будеш пекти, а я буду холодний віять, то він і не спечеться. А як ти, Морозе, будеш морозить, то я притихну і він не замерзне
».
  Щоби розшифрувати прихований у казці вміст, слід урахувати специфіку культурного коду казок і міфів. На відміну від наукового тексту, що створений на основі абстрактних понять і логіки, основу казки складають художні образи.
  Уявімо, що нам треба переповісти, для дуже неосвічених людей, статтю з солідного наукового видання. При цьому головна мета не в тому, щоб вони зрозуміли концепцію статті, а просто запам’ятали її художнє втілення.
  Для цього треба подати науковий матеріал у вигляді яскравих художніх образів, і потім розповісти цікаву історію.
  Зрозуміло, що науковий текст зміниться так, що його важко буде впізнати. Щоб відтворити первісний зміст, потрібно дешифрувати художню розповідь.
  У казці «Сонце, Мороз і Вітер» діє чотири персонажі. Сили Космосу: Сонце, Мороз, Вітер і людина. Зустріч макрокосму стихій з людським мікрокосмом.
Сонце, Мороз і Вітер. Українська народна казка
  Центральна постать – людина. Завдяки їй виникає питання, яка стихія важливіша, і Вітер наводить доказову базу.
  В таємній, езотеричній частини стародавніх віровчень багатьох світових культур стверджувалося, що мікрокосм подібний до макрокосму. Тобто, згадані сили природи перебувають як назовні, про що власне й розповідає казка, так і в середині людини-мікрокосму, що становить приховану від невтаємничених вміст.
  Казка чітко зазначає, що Сонце уособлює тепло, навіть спеку, Мороз – холод. Яскравий відповідник цих сил знаходимо в традиційній китайській культурі. Це Ян та Інь, протилежності які знаходяться в єдності.
Символ Інь-Ян
  Ян: світло, тепло, небо, день, сила, чоловік, червоний колір. Інь: холод, темрява, ніч, вода, слабкість, жінка, чорний колір. Китайська традиція розвивалась кілька тисячоліть, тому концепція Інь-Ян містить більше відповідників, ніж опозиція Сонце-Мороз. Але якщо взяти до уваги лише те, що стосується людини, медичну складову то співпадіння уявлень виявиться майже повним.
  Один з головних показників здоров’я людини – температура тіла. Лише невеличкий діапазон, межах одного градусу, вважається оптимальним, у решті випадків йдеться про захворювання та розлади. Усі медичні систему світу визнають цей незаперечний факт.
  Але тільки в Аюрведі, традиційній індійській медицині, та в її похідній на Тибеті, ми знаходимо концепцію, разюче схожу з викладеною в українській казці.
  Аюрведа стверджує, що конституцію людини визначають три елементи: повітря (вітер), вода та вогонь. Кожна з них утворює власну «дошу» – високодинамічну силу, яка визначає певні фізіологічні та психічні процеси в людському організмі.
  Доша Пітта поєднує вогонь і воду, вона відповідає за всі метаболічні процеси, насамперед температуру тіла та травлення. Її властивості гарячі, легкі, їдкі. В українській казці їй відповідає Сонце.
  Збіг далеко не повний, що наочно демонструє різницю між викладеним в медичному трактаті абстрактним науковим поняттям та його віддзеркалення в художньому образі казки. Крім того, варто зауважити, що індійська традиційна культура розвивалася протягом тисячоліть, аж до сьогодення. Одвічну українську Традицію князь Володимир, та інші можновладці, викорінювали «вогнем і мечем». З урахуванням цього, продовжимо порівняння.
Мороз
  Доша Капха поєднує елементи землі і води. Земля становить основу всього, що існує, тому вважається пасивним елементом, тобто активну роль в цій доші відіграє вода. Доша підтримує баланс рідини в організмі. Капха притаманні холодність, повільність, важкість. Її відповідник у казці – Мороз, хоча з не меншим успіхом міг бути Дощ.
  Доша Вата утворює суміш повітря з етером. Оскільки етер від початку інертний, то активну роль відіграє повітря. Назва «Вата» одного кореня зі словом «Ваю» , що буквально означає «Вітер». Головна функція доші – врівноважувати Пітту і Капху, гармонізувати всі процеси в організмі. Вона визначає дихання, пульс, циркуляцію рідини, всі процеси регуляції та виділення.
Вітер
  У казці Вітер створює температурний оптимум для людини, врівноважуючи вплив спеки та морозу. Таким чином, головна прихована ідея казки «Сонце, Мороз і Вітер» – порада людині тримати лад в організмі, через контроль Вітру (доші Вата), можливо засобом дихальних практик, які Аюрведа називає «пранаяма».
  P.S. Наведене тлумачення казки «Сонце, Мороз і Вітер» не єдине з можливих. Мова міфів і казок символічна. Символ, за визначенням, містить можливість багатьох тлумачень, що відповідають критерію істинності. Завдяки казковим символам, народна пам’ять зберегла мудрість язичницьких жерців стародавньої України-Русі.


Сайт містить унікальні тексти, кожен з яких уперше був оприлюднений саме тут. Бажаєте читати нові статті першим? Натисніть на дзвоник розташований в правому нижньому кутку монітора!

Немає коментарів:

Дописати коментар