пʼятницю, 27 січня 2017 р.

Православні чекісти

Православні чекісти

  Останнім часом на Московщині утворилася дивна ідеологічна суміш бульдога з носорогом – "духовные скрепы". Такий собі сплав комуністичних чекістів з православною ідеологією. Люди виховані на марксизмі-лєнінізмі вірують во Ісуса Христа. Як поєднується атеїзм з християнством? Ніяк, якщо брати абстрактно. І цілком, якщо зануритися в подробиці.
  В цьому випадку маємо справу не з філософським атеїзмом, а із світоглядом члена КПSS, не з християнською ідеєю, а з діяльністю Московской Православної церкви (РПЦ). Історія взаємин останньої з Московією вельми цікава.
  В останні роки існування СССР відкривалося багато таємниць більшовицького режиму, зокрема про те, що всі ієрархи РПЦ в чині від єпископа та вище, працювали стукачами КГБ. Випадковість? Навряд чи.
Дует Путін-Гундяєв
  З часів Петра І всі священики цієї церкви були не "слугами божими", а державними службовцями. Як держслужбовці підлягали в усьому батюшкє-царю: порушували таємницю сповіді, видавали в руки катів "грішників". Найяскравішим прикладом цього є історія самого Петра та його сина Олексія, коли сказане царевичем на сповіді стало одною з підстав звинувачувального смертного вироку.
Ге. Пьотр І допитує царевича Олексія Петровича у Петергофі
  Щоправда, і до Петра церква і держава разом тероризували інакодумців .
  Деякі дослідники вбачають причину підлеглості церкви державі в особливостях православ'я. У Візантії, де вона утворилася, церква завжди вірно слугувала імператорам.
У цьому лишень частина правди. На Московщині православних з Константинополя вважали єретиками. Яскравий взірець – повторне хрещення Зої Палеолог, у дитинстві похрещеної за православним обрядом у Візантії, задля шлюбу з великим князем Іваном III у 1472 році.
  Причини запопадливості РПЦ перед можновладцями в не канонічності (не законності) її існування.
  Згідно канонів православної церкви нового митрополита призначає та висвячує в сан Уселенський патріарх. Ще 1448 року, коли Московське князівство входило до складу Золотої Орди, єпископа Іона митрополитом призначив князь Василій ІІ, а висвятили в сан колеги єпископи.
  Вселенський патріарх та всі православні ієрархи, поза Московським князівством, не визнали Іона митрополитом та засудили порушення церковних канонів. Але князь залишив новоспеченого митрополита в сані. З тих пір митрополити московські призначалися за цією схемою.

Уложонная грамота
  26 січня 1589 року відбувся собор єпископів, які проголосили в "Уложонной грамоті" створення Московського патріархату. В документах собору зазначена участь 56 священиків, але залишено всього 32 підписи. Вірогідність деяких з них викликає сумніви.
  Наявні серйозні помилки в текстах. Наприклад: патріарх Софроній зветься чомусь Нифонтом.
  Вселенський патріарх Ієремія відмовився підписати "Уложонную грамоту" і зробив це лишень під загрозою смерті.
  Московські історики вважають "Уложонную грамоту" фальшивкою: митрополит Макарій " История Русской Церкви", П. Мілюков "История русской культуры", А. Маков "Учреждение Патриаршества в России", Ф. Терновский "Изучение Византийской истории". Тобто, творення Московського патріархату неканонічне з церковної точки зору та не законне з правової.
Чудотворна сучасної Росії
  Тому право на своє існування РПЦ стверджувало силою. Цю силу, за певні послуги, надавали спочатку царі, згодом генсеки. Прислужуючи державній деспотії РПЦ втратила все божеське, християнське, перетворилося на одне з численних відомств чиновників. Це чудово розуміють учорашні чекісти, теперішні керманичі Москви, вбачаючи в РПЦ спільника.

           
Сайт містить унікальні тексти, кожен з яких уперше був оприлюднений саме тут. Бажаєте читати нові статті першим? Натисніть на дзвоник розташований в правому нижньому кутку монітора!

2 коментарі:

  1. Відповіді
    1. Продовження можна прочитати в статті "Новітнє двовір'я" від 19 лютого 2017 року в цьому блозі. Система коментарів платформи Blogger не дозволяє залишати активні посилання, але можна скопіювати і вставити в пошуковик Гугл її URL-адресу: https://garmatny.blogspot.com/2017/02/blog-post_19.html.
      Статтю також легко відшукати скориставшись або пошуковиком блогу, або його архівом. Вони розташовані угорі сторінки ліворуч .

      Видалити