Сторінки

суботу, 14 жовтня 2017 р.

Велике князівство Литовське, Руське і Жемайтіське – оборонець гуситської Чехії

Велике князівство Литовське, Руське і Жемайтіське  – оборонець гуситської Чехії 

Вітовт Великий
  Після перемоги об’єднаних військ Великого князя Вітовта та короля Ягайла над  Тевтонським Орденом в битві під Грюнвальдом (1410 рік) Велике князівство Литовське, Руське і Жемайтіське досягло найбільшого розквіту: його землі простягнулися від Балтики до Чорного моря, під егідою князівства опинилось королівство Чеське.
  Чехи навіть запропонували королівську корону спочатку Великому князю Литовському, Руському і Жемайтіському Вітовту, а згодом – його двоюрідному племіннику князю Новгород-Сіверському Жигимонту Корибутовичу.

Гуситський рух у Чехії

  На початку 15 століття в Празі великою популярністю користувалися проповіді магістра Яна Гуса. Він закликав католицьких християн відмовитися від платні за церковні таїнства, заборонити продаж церковних посад, відкинути догматизм та самотужки шукати правду, перекласти Святе Письмо з латини на чеську мову.
  Вчення Гуса викликало сильне невдоволення Папи Римського. 1409 року Ватикан заборонив магістру проповідувати, і наказав спалити його книги.
  Ян Гус, відчуваючи підтримку короля Чехії Вацлава IV, знехтував папською булою, і не припинив проповідувати. Для роз’яснення поглядів, Гуса запросили на собор у місті Констанца, під особисті гарантії безпеки Угорського короля Сигізмунда I Люксембурга.
  Собор для Гуса обернувся на суд, гарантії Сигізмунда виявилися нічого не вартими. 6 липня 1415 року Яна Гуса спалили як єретика.
Хроніка Шпіцера. Спалення Яна Гуса. 1485 р.
  Страта Гуса збурила чеське суспільство. Лицарство Моравії та Богемії звинуватило Сигізмунда в загибелі празького проповідника. У відповідь король Угорщини пообіцяв покарати всіх прихильників Гуса.
  Збройний конфлікт між гуситами та католицькими ортодоксами був лишень питанням часу. До релігійного протистояння додавалося й національне: Гуса підтримували переважно чехи, католицтво – німці.
  30 липня 1419 року чехи розпочали відкриту боротьбу проти німецького панування. Того дня гусити на чолі зі священиком Яном Желіховським завітали до празької ратуші, з вимогою звільнити заарештованих напередодні прихильників Яна Гуса. З вікна ратуші хтось пожбурив каміння у протестувальників.
  Незабаром усі члени ратуші, що складалася з німців та їх пахолків, полетів з тих самих вікон на бруківку. Влада в місті перейшла до чеської громади.
  16 серпня король Чехії Вацлав IV помер від серцевого нападу. Усі права на чеську корону отримав угорський король Сигізмунд – людина особиста причетна до страти популярного в Чехії Яна Гуса.
  Чехи усвідомлювали: спротив коронації Сигізмунда може обернутися війною проти всієї Священної Римської імперії Німецької нації, до складу якої входила Чехія. У пошуках могутніх союзників гусити звернулися до короля Польщі Владислава Ягайла з пропозицією стати королем Чехії, а після його відмови права на корону запропонували Великому князю Литовському Вітовту.

Початок гуситських воєн

 
А. Дюрер. Імператор Сигізмунд І. 1512 р. 
   Сигізмунд теж не байдикував. 1 березня 1420 року Папа Римський Мартин
V оголосив хрестовий похід на гуситів. Наприкінці квітня Сигізмунд на чолі хрестоносного воїнства вдерся до Чехії, аби викорінити «єресь» вогнем і мечем.
  У липні хрестоносці обложили Прагу – столицю Чехії. Гуситам, яких очолював Ян Жижка, вдалося розбити військо Сигізмунда в битві при Вітковій горі. У листопаді гусити захопили Вишеградську фортецю, взяли під повний контроль Прагу.
  У 1421 році чеський сейм позбавив Сигізмунда прав на корону Чехії. У відповідь, восени того ж року, Сигізмунд оголосив новий хрестовий похід.  
  Князь Вітовт добре розумів, що чеська корона може виявитися вельми заважкою для нього. Прийнявши її, в очах усього католицького світу він перетворювався на короля єретиків, і як мінімум, мусив би розпочати війну з величезною Священною Римською імперією Німецької нації. Але й відмовлятися від впливу на Чехію не збирався.
  Тому Великий князь Литовський в квітні 1422 року спрямував  до Чехії п’ятитисячне військо, на чолі зі своїм двоюрідним племінником князем Новгород-Сіверським Жигимонтом Корибутовичем та князем і намісником Луцьким Федором Острозьким.  
  Поки литовське військо: українці, білоруси і жемайти, поспішали на допомогу гуситам, Ян Жижка завдав поразки хрестоносцям біля Габра. Через кілька тижнів після перемоги війська чехів та литовські загони об’єдналися, і 16 травня увійшли до Праги. Жигимонта Корибутовича проголосили намісником некоронованого короля Вітовта.

Чашники і таборити

  Головним клопотом намісника Жигимонта стало подолання протистояння чашників та таборитів. Чашниками називали поміркованих гуситів, які прагнули, головним чином, звільнити Чехію від німецького панування та скасувати церковне землеволодіння.
  Радикальні гусити – таборити, головним супротивником вважали католицтво, і воліли знищувати його носіїв без розрізнення станової та національної належності. Після отриманої перемоги чашники прагнули зайнятися розбудовою чеської державності, натомість як таборити бажали продовжити війну, та звільнити від католицтва всю Священну імперію, з Римом включно.
Ян Жижка
  Провідник таборитів Ян Жижка – старий знайомець князів Жигимонта Корибутовича і Федора Острозького. Вони познайомилися ще 1410 року під час битви під Грюнвальдом.
  Таборити, невдоволені намісником князя Вітовта, закрилися в замку Карлштейн, неподалік від Праги. Усе б нічого, але в тому замку знаходилася скарбниця королівства Чехія.
  Перед Жигимонтом виникла складна задача – опанувати фінансами Чехії так, аби не спровокувати громадянську війну в країні. Рішення знайшли досить оригінальне: Карлштейн почали бомбардувати... лайном. У прямому сенсі цього слова. У продовж семимісячної облоги на замок перекидали понад 60 возів «боєкомплекту», але оволодіти Карлштейном так і не вдалося.
Гуситський табір з возів (вагенбург; вагонфорт)
  Водночас з цими подіями таборити підняли заколот у Празі. Справу вдалося владнати переговорами. Жигимонт наказав стратити провідників заколоту, однак, усіх помилували.
  За одними джерелами це сталося завдяки великому невдоволенню пражан, за іншими – через мудрість Жигимонта Корибутовича. Як там не було, громадянської війни в Чехії вдалося уникнути.
  24 грудня 1423 року Жигимонт залишив Прагу й повернувся у Велике князівство Литовське. Дії намісника викликали невдоволення Вітовта. Жигимонт, позбавлений маєтностей у Великому князівстві Литовському (ВКЛ), вирушив до Польщі – на службу до Ягайла.
Табір українських козаків з возів
  Коли Жигимонт Корибутович залишив Чехію, там спалахнула громадянська війна між таборитами та чашниками. Останні звинуватили Яна Жижку в невдалому поході на Угорщину, та поставили вимогу відмовитися від ведення наступальних воєн проти сусідніх держав.
  7 червня 1424 року таборити перемогли опонентів біля міста Матешів. Гетьман Ян Жижка став єдиним провідником усіх військових сил гуситів.
  До Жигимонта прибула делегація гуситів, з пропозицією прийняти корону Чехії. 29 червня 1427 року новий король прибув до Праги на чолі загону в півтори тисячі бійців.

Король Чехії Жигимонт Корибутович

  Князя Жигимонта проголосили королем, але коронація так і не відбулася. У відповідь на проголошення нового чеського короля, аби уникнути конфлікту з Папою Римським та всім католицьким світом, Ягайло позбавив Жигимонта всіх маєтків, а Вітовт привселюдно зрікся свого колишнього намісника в Чехії. Папа Римський відлучив Корибутовича від церкви.
  Королю Жигимонту вдалося розпустити стару міську раду Праги і створити нову, в якій досягнули балансу сил чашників та таборитів. Жигимонт і Жижка заходилися лаштувати похід для визволення Моравії, але завадив спалах чуми.
  11 жовтня 1424 року старий гетьман Ян Жижка помер. Новим великим гетьманом обрали близького соратника Жижки Прокопа Голого (Великого).
  У 1425 році розпочався третій хрестовий похід проти гуситів. 16 червня 1626 року хрестоносне військо зазнало нищівної поразки біля міста Усті-над-Лабем.
  Гусити опинилися перед вибором: атакувати землі Священної Римської імперії, чи зосередити сили на розбудові чеської держави. Жигимонт висловився за останнє рішення.
  Більше від того, він намагався покінчити з протистоянням католиків і гуситів, і розпочав з Папою листування з цього приводу. Про це стало відомо таборитам. Короля заарештували та ув’язнили в замку Вальдштайн.
А. Орльонов. Благословення Феодосія Святого (князя Федора Острозького). Києво-Печерська Лавра 1443 року.
  Чашники влаштували кілька невдалих спроб визволити Корибутовича. Після чотирьох місяців ув’язнення, таборити погодилися звільнити в’язня, за умови, що він залишить землі Чехії.
  Жигимонт прибув до Сілезії, де почав збирати війська для нового походу в Чехію. Крім гуситів на допомогу некоронованому королю Чехії прибув, напевне за вказівкою Вітовта, князь Федір Данилович Острозький.
 У Сілезії князь Жигимонт брав участь у справах гуситів Чехії та Польщі (були й такі) до 1434 року, коли він повернувся до Великого князівства Литовського, Руського та Жемайтіського. Там він прийняв участь у громадянській війні на боці Великого князя Свидригайла Ольгердовича, спадкоємця Вітовта, із Сигізмундом Кейстутовичем, підтримуваного Польщею.

Подальша доля гуситського руху, Жигимонта Корибутовича та Федора Острозького

  У 1427 році хрестоносці в четверте вдерлися до Чехії. Великий гетьман Прокоп Великий та гетьман Прокоп Малий змогли перейти в наступ і розбити нападників біля Тахова в Австрії. До 1433 року провідники гуситів здійснили низку походів до Сілезії, Саксонії, Франконії та Баварії навіть обложили Відень, але захопити не змогли.
  Імператор Священної Римської імперії, король Угорщини Сигізмунд I Люксембург, бажаючи покласти край гуситським війнам, вирішив зруйнувати чеський рух граючи на його протиріччях.
  Сигізмунд почав переговори з чашниками, пообіцяв підтвердження старих прав і привілеїв, терпиме ставлення до вчення Яна Гуса. Натомість чашники визнавали права імператора на корону Чехії.
Йозеф Матхаузер. Битва біля Липан року 1434
  30 травня 1434 року відбулася битва, що підбила остаточний підсумок гуситським війнам. У битві при Липанах таборити билися проти чашників. Там наклали головою обидва гетьмани Прокопи. Перемогли чашники.
  Королем Чехії став у 1436 році Сигізмунд. У країні почалася реставрація католицтва та відновлення німецького панування. Протягом тривалого часу чеська нація піддавалася послідовному онімечуванню.
  У 19 столітті чеська мова опинилася на межі зникнення. На щастя, тоді «будителям» Чехії вдалося відродити національну свідомість та рідну мову.
  Жигимонт Корибутович отримав смертельні поранення в битві з прихильниками Сигізмунда Кейстутовича під Вилькомиром 1 вересня 1435 року, і помер від ран. У тій битві зазнав поразки князь Свидригайло Ольгердович, а разом з ним і князівство Руське (землі України та частини Білорусі).
  Васальна залежність Великого князівства Литовського від Польщі посилилася, що згодом призвело до створення єдиної держави – Речі Посполитої, і втрати ВКЛ українських земель.
  Під час громадянської війни у Великім князівстві Литовськім 1432 – 1438 років, князь Федір Данилович Острозький, як і більшість українських князів, став на бік Свидригайла.
  В боях з вояками Сигізмунда Кейстутовича він успішно використовував гуситську тактику: табори (вагенбурги, возову градьбу) з поставлених у коло возів. Ховаючись за возами вояки підпускали ворогів дуже близько, аби розстріляти їх з гармат та рушниць.
  У 1441 році 81-літній князь Федір Острозький прийняв чернечий постриг. У подальшій історії він залишився як преподобний Феодосій, що зробив багато в справі розбудови православної віри в Україні.
  Помер преподобний у 1446 р. У 1638 році його мощі визнали нетлінними, вони і зараз перебувають у Дальніх Печерах Києво-Печерського монастиря.
Преподобний Феодосій (князь Федір Данилович Острозький)
 
  Можна помітити, що гуситський рух припинив існування разом із закінченням активної участі князя Новгород-Сіверського Жигимонта в чеських справах. Це може свідчити, що спустошена війнами Чехія, спромоглася вести таку тривалу боротьбу завдяки таємній підтримці, яку надавало Велике князівство Литовське, Руське і Жематійське через українського князя і чеського короля – Жигимонта Корибутовича.



Сайт містить унікальні тексти, кожен з яких уперше був оприлюднений саме тут. Бажаєте читати нові статті першим? Натисніть на дзвоник розташований в правому нижньому кутку монітора! 

Немає коментарів:

Дописати коментар